Oyun Dünyasında Dev Birleşme: Microsoft ve Activision Blizzard

Bengi Baydan
3 min readAug 22, 2023

--

Teknoloji ve oyun endüstrilerini sarsan bir adım olarak Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma girişimi, sektörde derin tartışmalara yol açtı. Oyun tutkunlarından, rekabet hukukçularına kadar herkes, bu büyük satın almayı yakın merceğe almış durumda. Bu dev birleşmeyi incelerken üzerinde durulması gereken kritik noktalardan biri de hukuki boyutu.

Bu yazıda, Microsoft-Activision Blizzard birleşmesinin hukuki etkilerine değinerek; rekabet bağlamındaki hususlara ve İngiltere Rekabet Kurumu’nun bakış açısına değineceğiz.

Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Alma Süreci Neden Yankı Uyandırdı?

Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alması, herhangi bir birleşmeden çok daha fazlası aslında. Hayatında hiç oyun oynamamış bir kişinin bile ilk duyumda tanıyacağı World of Warcraft, Overwatch ve Diablo gibi popüler serileriyle tanınan Activision Blizzard, bilgisayar ve konsol oyun pazarlarında önemli bir varlığa sahiptir. Öte yandan Microsoft ise Xbox oyun platformunu ve Xbox konsollarını, Xbox Live’ı ve Xbox Game Pass gibi geniş bir oyun ekosistemini bünyesinde barındırıyor. Bu birleşme, oyun dünyasının iki büyük piyonerini bir araya getirerek, pazar içindeki rekabet konusunda endişeleri gündeme getiriyor.

Bu birleşmenin Microsoft’u pazarda hakim konuma getirme riski sadece yukarıda sayılan sebeplerden kaynaklanmıyor. Activision Blizzard, Candy Crush, Bubble Witch gibi serilerle ünlenen oyun şirketi King Games’i 2016 yılında 5.9 milyar Amerikan Doları’na satın almıştı. Dolayısıyla Microsoft, 2016 yılındaki hamlesi ile mobil oyun sektöründe önemli bir paya sahip olan Activision Blizzard aracılığıyla mobil oyun sektörüne de hakim olma ihtimaline adım adım yaklaşıyor.

İngiltere Rekabet Kurumu’nun Kararı

Bu birleşme sadece oyun dünyasını değil, aynı zamanda İngiltere Rekabet Kurumu’nu da harekete geçirdi. İngiltere Rekabet Kurumu, birleşmenin potansiyel rekabeti nasıl etkileyebileceğini ve tüketicilere olan etkilerini inceledikten sonra bu birleşmenin piyasada Microsoft lehine hakimiyet yaratabileceği, mevcut rekabeti engelleyebileceği, küçük çaplı oyun şirketlerini piyasadan silebileceği ve son kulanıcı/tüketicilerin zarar görebileceği endişelerini bildirdi.

İngiltere Rekabet Kurumu konu hakkındaki görüşünü şu sözlerle açıkladı: “Bu Birleşme Microsoft’un pazardaki mevcut avantajını, Call of Duty, Overwatch ve World of Warcraft gibi önemli oyun içerikleri üzerinde kontrol sağlayarak pekiştirecektir.”

Bu nedenle, İngiltere Rekabet Kurumu, birleşmenin hukuki riskleri hakkında bir soruşturma başlattı ve hatta hukukçulardan hukuki görüş talep etti. Bu soruşturmanın temelde, birleşmenin piyasada yaratabileceği tekellik riskine ve oyun sektöründeki diğer şirketlerin rekabet edememe ihtimaline odaklanacağını düşünüyoruz.

Bu birleşme ile dikkatleri üzerine çeken Microsoft; birleşmeye ilişkin sözleşme ve şartlarında bugün (22.08.2023) itibariyle değişikliğe gitmeye karar verdi. Microsoft, birleşme sürecinde önemli bir tartışma olan ve başlangıçta sözleşme kapsamına alınmayan bulut oyun yayın haklarını (claud streaming rights), tahminimizce, İngiltere Rekabet Kurumu’nun olumlu görüşünü ve onayını alabilmek amacıyla Ubisoft’a devredeceğini bildirdi. Bu yeniden yapılandırmanın piyasadaki rekabeti negatif yönde etkileyip etkilemeyeceği hususu ise İngiltere Rekabet Kurumu’nun değerlendirmesinden sonra ortaya çıkacak.

İngiltere Rekabet Kurumu’nun olumsuz kanaatine karşın bu birleşmeye onay veren ülkeler de mevcut: Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Ukrayna, Suudi Arabistan, Brezilya, Sırbistan, Japonya, Güney Afrika, Güney Kore, Çin.

Sonuç

Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alması her ne kadar sadece oyun sektöründeki dengeleri değiştirecek gibi görünse de aslında her piyasadaki büyük şirketlerin birleşme süreçleri için emsal oluşturacağı, oyun endüstrisine yön veren birleşmelerin geleceğini şekillendireceği ve sadece İngiltere’deki rekabet hukuku uygulamaları için değil tüm dünyadaki rekabet otoriteleri için bir örnek teşkil edeceği kanaatindeyiz.

Kaynakça:

--

--

Bengi Baydan

Intellectual Property Law Consultant and Artificial Intelligence Enhusiast